Nieuwsberichten

Geschreven door Christian Bouter op 30-05-2018

Gebruik van persoonsgegevens in het kader van AVG

Met de ingang van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) per 25 mei jl. heeft Advieskeuze een aantal vragen gekregen van financieel adviseurs. Wellicht spelen deze vragen bij meerdere personen binnen de financiële sector. In dit informatiebulletin de onderbouwing op het gerechtvaardigde gebruik van persoonsgegevens door Advieskeuze.

Een persoonsgegeven is elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon, ook wel de ‘betrokkene’ genoemd. Gegevens over organisaties en ondernemingen zijn in de regel geen persoonsgegevens. Voor zover echter de naam van een dergelijke organisatie of onderneming is afgeleid van de naam van een natuurlijke persoon kan deze naam wel als informatie ‘betreffende’ een natuurlijke persoon worden beschouwd, en is in beginsel wel sprake van een persoonsgegeven.

Persoonsgegevens mogen enkel worden verwerkt voor een welbepaald, uitdrukkelijk omschreven en gerechtvaardigd doel. Een dergelijk doel dient te worden omschreven in het privacybeleid. Een voorbeeld van een welbepaald, uitdrukkelijk omschreven doel kan zijn het bieden van de mogelijkheid voor consumenten om op eenvoudige en objectieve wijze een keuze te kunnen maken voor en contact op te nemen met een adviseur. De rechtvaardiging van dit doel dient gevonden te worden in artikel 6 van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (‘AVG’). Een gegevensverwerking kan op grond van dit artikel onder meer worden gebaseerd op de toestemming van de betrokkene voor de verwerking van deze gegevens.

Toestemming is niet de enige grondslag voor een gerechtvaardigde gegevensverwerking. Zo kan een verwerking (onder meer) ook nodig zijn in het kader van de uitvoering van een overeenkomst waarbij de betrokkene partij is, of ter waarborging van een vitaal belang van de betrokkene. Ook het gerechtvaardigd belang van de verwerkingsverantwoordelijke (de partij die doel en middelen voor de verwerking bepaalt, zoals Advieskeuze) kan onder omstandigheden een deugdelijke grondslag inhouden.

Op Advieskeuze wordt een zo compleet mogelijk overzicht nagestreefd van adviseurs in verschillende sectoren. Van elke adviseur wordt in beginsel enige basisinformatie opgenomen op een profielpagina, zoals naam, adres en telefoonnummer. Advieskeuze stelt aan iedere adviseur in Nederland een gratis extranet account ter beschikking om het profiel te beheren en zelf aan te vullen met informatie over o.a. het kantoor, medewerkers, dienstverlening, openingstijden en tarieven. Tegen betaling kan een adviseur deze zelf ingevoerde informatie door Advieskeuze laten checken op juistheid. Opname van initiële gegevens wordt gedaan op basis van onder meer openbaar beschikbare data, afkomstig van de registers van AFM, KvK en Kifid.

Ten aanzien van de verwerking van bovengenoemde gegevens is Advieskeuze verwerkingsverantwoordelijke. Afhankelijk van de vraag of met een adviseur een overeenkomst is gesloten over opname van (aanvullende) gegevens, dan wel slechts openbare gegevens zijn opgenomen, kan als grondslag voor de verwerking ofwel ‘uitvoering van de overeenkomst’ of ‘gerechtvaardigd belang van Advieskeuze.nl als verantwoordelijke gelden.

Een gerechtvaardigd (commercieel) belang van Advieskeuze om gegevens te verwerken kan gevonden worden in het streven van Advieskeuze om een zo compleet, transparant en onafhankelijk mogelijk overzicht te geven van adviseurs in Nederland. Hiervoor is het essentieel dat gegevens van zoveel mogelijk adviseurs beschikbaar gesteld worden en kunnen worden vergeleken. Niet alleen gegevens over rechtspersonen, maar ook andere ondernemingen, zoals eenmanszaken. Een dergelijk commercieel belang dient te allen tijde te worden afgewogen tegen het daartegenover staande privacybelang van de betrokkene, waarbij met name zal moeten worden gekeken naar de vraag of de verwerking gevolgen heeft voor de wijze waarop de betrokkene zal worden behandeld in het maatschappelijk verkeer.

In dit geval heeft de enkele publicatie en combinatie van – openbare – gegevens slechts geringe tot geen gevolgen voor de privacy van een adviseur, temeer ook nu de gegevens primair worden gezien als zakelijke gegevens. De belangenafweging zal in dit geval dan ook – mede rekening houdend met de proportionaliteit en subsidiariteit – in het voordeel van Advieskeuze uitvallen waar het neerkomt op de verwerking van persoonsgegevens bestaande uit een bedrijfsnaam die herleidbaar is naar een natuurlijke persoon, en een adres dat in beginsel (ook) als zakelijk adres wordt aangehouden.

© Advieskeuze.nl BV. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of gepubliceerd zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Advieskeuze.

Dit artikel is bewerkt op: 25-06-2024