Nieuwsberichten

Geschreven door Christian Bouter op 09-10-2014

Kies financieel adviseur met kennis en vaardigheid

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem hecht eraan dat er kwalitatief hoogwaardig advies wordt gegeven door financieel adviseurs. De vakbekwaamheidseisen zijn daarom fors aangescherpt: op 1 januari 2014 is er een nieuw vakbekwaamheidsbouwwerk in werking getreden. Het doel is dat consumenten kunnen kiezen en zeker kunnen zijn dat het advies dat ze krijgen onafhankelijk en van goed niveau is. De onafhankelijke vergelijkingssite Advieskeuze heeft daarom in samenwerking met opleider Hoffelijk Financieel het initiatief genomen om consumenten inzicht te verschaffen in de vakbekwaamheid van financieel adviseurs.

Op Advieskeuze hebben alle financieel advieskantoren in Nederland een eigen profiel. Ook alle medewerkers van het kantoor kunnen hierop met een eigen pagina getoond worden. Om de vakbekwaamheid op deze persoonlijke pagina te tonen heeft Advieskeuze een koppeling tot stand gebracht met het Wft-portfolio van Hoffelijk Financieel. Iedere financieel adviseur kan hierin alles gratis registreren wat met zijn of haar vakbekwaamheid te maken heeft, zoals diploma’s, certificaten en (bovenwettelijke) erkenningen. Ongeacht bij welk opleidingsinstituut deze behaald zijn.

Als de financieel adviseur toestemming geeft voor de koppeling met Advieskeuze, dan worden alle erkenningen en opleidingsgegevens gratis getoond op de website. Het is daarnaast mogelijk om de opleidingsgegevens (tegen betaling) te laten checken door Hoffelijk Financieel in het kader van de Omwisselactie. Voor dezelfde investering worden diploma’s niet alleen omgewisseld, maar ontvangt de adviseur ook een uitgebreide rapportage met opleidingsadviezen. En als extra service wordt het ‘Gecheckt door Hoffelijk’ logo op de persoonlijke pagina van de adviseur op Advieskeuze getoond. Bij adviseurs met dit logo weet de consument dus zeker dat hij kan vertrouwen op de kwalificaties.

Christian Bouter, medeoprichter van Advieskeuze: “Dit is een belangrijke stap op weg naar een onafhankelijk en breed gedragen register waar alle diploma’s, opleidingen en permanente educatie (PE) van financieel adviseurs in Nederland openbaar worden gemaakt. Deze ontwikkeling past binnen de doelstelling van Advieskeuze om de dienstverlening, kwaliteit en service van adviseurs in de financiële sector transparant en vergelijkbaar te maken.”

Wesley van ‘t Hof, directeur van Hoffelijk Financieel: “Iedere consument verdient financiële rust en het is dan ook van groot belang dat wanneer een hoge advieskwaliteit ervaren wordt, deze ook daadwerkelijk is geboden. Het inzichtelijk en vergelijkbaar maken van geverifieerde kwalificaties op Advieskeuze is een stimulans voor goede financieel adviseurs en zal de algehele advieskwaliteit naar een hoger plan tillen.”

Doelstelling van beide partijen is om consumenten betrouwbare informatie te bieden, zodat ze gemakkelijker een keuze kunnen maken voor advieskwaliteit. Het tonen van de kwalificaties en erkenningen is in deze samenwerking de eerste stap om consumenten bewuster te maken en voor advieskwaliteit te laten kiezen. Aan de andere kant wordt het voor de goed opgeleide financieel adviseur ook eenvoudiger om de prijs voor de dienstverlening uit te leggen en te rechtvaardigen.

© Advieskeuze.nl BV. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of gepubliceerd zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Advieskeuze.

Dit artikel is bewerkt op: 24-06-2024