Nieuwsberichten

Geschreven door Christian Bouter op 05-06-2018

Inefficiënt distributiebeheer financiële branche

Advieskeuze biedt ieder financieel advieskantoor in Nederland de mogelijkheid om zich online te profileren. Daarmee bieden we als onafhankelijk dataplatform tevens een oplossing, die het netwerkbeheer van financieel advieskantoren bij aanbieders in de branche vele malen efficiënter en kostenbesparender maakt. Om dit duidelijk te maken gaan we even terug in de tijd. Want hoe begon het ook al weer en wat was ons doel? Wij zijn in 2011 gestart met Advieskeuze in de tijd van provisies en (daarmee) weinig inzicht voor consumenten in de belangen van financieel dienstverleners. Dat het provisieverbod eraan zat te komen, was toen al duidelijk: verschillende affaires domineerde het nieuws en er werd naargeestig gezocht naar oplossingen om dit in de toekomst te voorkomen. Daarnaast had de branche een flinke deuk in het imago opgelopen.

Meer overzicht en transparantie

De financieel adviseur leek zijn geloofwaardigheid te hebben verloren, maar de noodzaak van een goede dienstverlener, die je inzicht geeft in je mogelijkheden en risico’s, bleef onverminderd van belang.

"Maar op welke manier was het vertrouwen van de consument terug te winnen?"

Ons leek meer overzicht en transparantie in de dienstverlening en prijzen van financieel dienstverleners en meer openheid over klanttevredenheid door middel van reviews een deel van de oplossing.

Divers aanbod aan dienstverleners

Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan; want naast dat de branche in een behoorlijke kramp zat, was het ook praktisch gezien een behoorlijk ingewikkelde onderneming. Nederland beschikt over een groot netwerk aan financieel dienstverleners en de diversiteit in het aanbod is groot: sommige bedrijven richten zich alleen op adviseren, anderen helpen je ook bij het afsluiten en daarbij kent elk kantoor zijn eigen expertise. Uiteraard is er ook nog het onderscheid tussen onafhankelijke advieskantoren en (bank)adviseurs die enkel werken met de producten van één geldverstrekker of verzekeraar.

Goed overzicht in het netwerk van financieel advies

Een onafhankelijk platform dat al deze financieel dienstverleners bij elkaar brengt en er overzicht in aanbrengt, bestond nog niet. En in dat gat zijn wij met Advieskeuze.nl gesprongen. Inmiddels zijn we erin geslaagd een gedegen overzicht te bieden van het financiële dienstverleningsnetwerk in Nederland.

Door onze koppelingen met de openbare registers van KvK, AFM en Kifid, de grote groep kantoren die hun eigen vermelding beheert en het beheer van distributienetwerken door partners, is het gelukt een betrouwbaar overzicht van lokale en landelijke adviesorganisaties te bieden. Dat biedt niet alleen veel relevant vergelijkingsmateriaal aan oriënterende consumenten en ondernemers (ZZP en MKB) bij het kiezen van een dienstverlener; ook biedt het extra kansen waar jouw organisatie van kan profiteren.

Distributienetwerk beheren inefficiënt en duur

Het beheren van het distributienetwerk is een tijdrovend en met veel kosten gemoeid proces. Voor veel aanbieders en service providers is het een doorn in het oog om alle mutaties in de markt te verwerken. Personeel, IT-beheer en onderhoud van systemen; zowel direct als indirect zijn er veel kosten mee gemoeid. Bovendien verwerken al deze organisaties dezelfde mutaties individueel door in hun eigen systemen en geven ze door aan andere partijen in de keten: adreswijzigingen, fusies, overnames, wisseling van feitelijk leiders, AFM-vergunningen etc.

Oplossing voor efficiënt distributiebeheer

Bij vrijwel elke organisatie die een samenwerking met ons aangaat, zien we dezelfde problemen: gecompliceerde en incomplete kantorenlijsten, vol achterhaalde of irrelevante informatie. Het synchroniseren van deze lijsten met de lijst in onze database is daardoor vaak een hele kluif. Zonde, als je bedenkt dat veel distributienetwerken elkaar overlappen. Je kunt je dan voorstellen dat het beheer hiervan op een centrale plek voor al deze organisaties een welkome uitkomst zou zijn. Het complete en betrouwbare overzicht van financieel dienstverleners dat Advieskeuze heeft weten te scheppen, biedt hierin nieuwe kansen voor efficiënt distributiebeheer in de financiële branche.

© Advieskeuze.nl B.V. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of gepubliceerd zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Advieskeuze.

Dit artikel is bewerkt op: 21-06-2024