Nieuwsberichten

Geschreven door Christian Bouter op 26-01-2021

2 van 3 woonconsumenten is zwevende kiezer

Uit onderzoek van Advieskeuze onder ruim 1.500 consumenten blijkt dat 67,5% eerst de politieke partijprogramma’s gaat doornemen alvorens te stemmen. In totaal neemt 39,2% een beperkt aantal lijstjes van relevante partijen door en 28,3% neemt de programma's uitgebreid door. Belangrijkste onderwerpen bij de keuze voor een politieke partij zijn de thema’s werk, inkomen en economie (39,3%), duurzaamheid, klimaat en milieu (17,1%) en volksgezondheid en zorg (11,6%). Daarbij ziet Advieskeuze.nl een aantal interessante verschillen tussen regio’s en leeftijdscategorieën.

Advieskeuze deed de afgelopen maanden onderzoek onder consumenten die een dienstverlener binnen het woondomein (makelaar, hypotheekadviseur en notaris) een review hebben gegeven. Na iedere review werden deze woonconsumenten een aantal vragen voorgelegd met betrekking tot de keuze voor een politieke partij. Dit actuele thema is door Advieskeuze.nl onderzocht omdat het raakvlakken heeft met dienstverleners. Bijvoorbeeld als het gaat om beleid, wetgeving en financiële steun door de overheid.

Keuze politieke partij

Van de consumenten (67,5%) die eerst het partijprogramma gaat doornemen alvorens te stemmen blijkt dat de leeftijdscategorie 50 tot 65 dit het uitgebreidst gaat doen. Hoe jonger hoe relatief minder uitgebreid de partijprogramma's worden doorgenomen. Ongeveer een kwart (26,2%) van de consumenten weet al wat ze gaan stemmen bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. Van de respondenten in het onderzoek gaf slechts 6,3% aan niet te gaan stemmen. Hoe ouder hoe relatief vaker men al weet wat te gaan stemmen. In de leeftijdscategorie 65+ is dat 43,3%.

Belangrijkste onderwerpen

Het onderzoek van Advieskeuze.nl onder woonconsumenten toont aan dat de belangrijkste onderwerpen bij de politieke keuze zijn werk, inkomen en economie (39,3%) duurzaamheid, klimaat en milieu (17,1%) en volksgezondheid en zorg (11,6%). Thema’s als ouderen en pensioen (5,7%), overheid en rechtsstaat (5,2%) en wonen (5,0%) spelen een veel minder grote rol. Opvallend is dat de inhoud van politieke partijen op de thema’s onderwijs (4,5%) migratie en integratie (2,9%) en veiligheid en defensie (1,7%) weinig rol van betekenis lijkt te gaan spelen.

Verschillen regio’s en leeftijd

Uit het uitkomst blijkt dat mensen uit de regio (41,1%) relatief vaker het thema werk, inkomen en economie belangrijk vinden dan in de Randstad (37,4%). Inwoners van de Randstad (20,6%) vinden het thema duurzaamheid, klimaat en milieu relatief belangrijker dan in de regio (15,1%). Opvallend is dat vooral jongeren in de leeftijdscategorie 25 tot 35 (19,1%) en ouderen van 65+ (20,7%) het thema duurzaamheid, klimaat en milieu relatief belangrijker vinden. Tot slot blijkt dat men in de regio (12,3%) het thema volksgezondheid en zorg relatief belangrijker vindt dan in de Randstad (9,5%).

© Advieskeuze.nl BV. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of gepubliceerd zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Advieskeuze.

Dit artikel is bewerkt op: 25-06-2024